Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/10/2012
Arhiva Zile si Nopti

Zilele Europene ale Patrimoniului la Braşov

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Zilele Europene ale Patrimoniului la Braşov Share Zilele Europene ale Patrimoniului la Braşov


Locuri familiare şi totuşi neştiute sau inaccesibile publicului larg îşi vor primi admiratorii în cadrul unui eveniment organizat sub egida Zilelor Europene ale Patrimoniului, intitulat “Porţi deschise – Povestea caselor. Povestea locurilor.” Organizatorii propun cu această ocazie o incursiune în culisele restaurării şi arheologiei.

Este al doilea eveniment organizat anul acesta sub semnul patrimoniului cultural de către Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov, alături de Fundaţia Forum ARTE, după Concertul Viv’Arte din 4 august transmis live din Biserica Neagră în Piaţa Sfatului. De această dată, publicul este invitat să viziteze clădiri şi situri din acelaşi perimetru istoric, aflate în curs de restaurare.

Pe de o parte, se deschid porţile imobilului din Piaţa Sfatului nr. 16, monument istoric de prim rang, a cărui principală atractivitate o constituie picturile murale renascentiste din interior. Fiind în renovare de mai mulţi ani, atât clădirea cât şi informaţiile despre viitoarea destinaţie a acesteia au fost până acum inaccesibile publicului. Renovarea încăperilor din parterul casei din faţă se va încheia în toamna anului 2012, urmând ca pe parcursul lunilor de iarnă să fie restaurate picturile murale, iar anul viitor clădirea să fie dată în folosinţă ca şi edificiu cultural.

Pe de altă parte, se deschid porţile virtuale de acces la Proiectul de restaurare şi reamenajare a Curţii Johannes Honterus. Lucrările de restaurare, începute în primăvara acestui an cu ample cercetări arheologice, au stârnit un interes major, dar şi opinii controversate din partea cetăţenilor oraşului şi a turiştilor. Şantierul, delimitat printr-un gard de protecţie, la fel ca şi mare parte a informaţiilor aferente, rămâne în mod firesc inaccesibil publicului pe perioada lucrărilor. Tocmai de aceea este importantă înţelegerea acestui proiect, inovativ în felul său, care se constituie într-un exemplu pozitiv rar întâlnit în reamenajarea spaţiilor publice orăşeneşti din ţară.

Ziua porţilor deschise include şi o serie de prelegeri despre trecutul, prezentul şi viitorul acestor valoroase obiective de patrimoniu, făcând cunoscute publicului dovezile istorice ale acestui spaţiu urban. Vor fi prezentate: stadiul actual al conservării frescelor, rezultatele parţiale ale săpăturilor arheologice, reperele arhitectonice ale incintei care stau la baza proiectului şi vor determina viitoarea înfăţişare a curţii. Prin acest eveniment se urmăreşte transparenţa proiectelor şi motivarea braşovenilor spre înţelegerea acestora ca pe un scop unitar de interes public.

Evenimentul debutează joi, 4 octombrie, ora 12.00 la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului cu vernisajul expoziţiei „Biserica Evanghelică Sf. Martin – Arheologie, arhitectură, restaurare”. Expoziţia realizată de către Asociaţia Culturală Hieronymus (în colaborare cu Muzeul de Etnografie Braşov, Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Braşov), se axează pe prezentarea rezultatelor cercetărilor întreprinse prealabil restaurării Bisericii de pe Dealul de Jos, etalând o serie de obiecte inedite provenind din cercetarea arheologică efectuată. Între orele 16.30-18.00 urmează vizite pe şantierul arheologic din Curtea Johannes Honterus, ghidate chiar de către arheologii implicaţi în acest proiect.

Vineri, 5 octombrie, vor avea loc vizite sub îndrumarea unui ghid la Casa cu fresce din Piaţa Sfatului nr. 16 (orele 10.00-19.00), alături de o serie de prezentări pe tema „Patrimoniu – Tradiţie – Restaurare” în imobilul din Piaţa Sfatului 18, la subsol (orele 10.00-16.00). În paralel, la locaţia Curtea J. Honterus nr. 2 vor avea loc prelegeri pe aceeaşi temă în limba germană. Între orele 10.00 şi 19.00 Biserica Neagră va putea fi vizitată gratuit. La final, începând cu ora 19.00 în casa din Piaţa Sfatului nr. 16 va avea loc un concert de jazz sustinut de „The Power of 3”.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută