Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/09/2012
Arhiva Zile si Nopti

Ce-ar fi dac’-ar fi…

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Ce-ar fi dac’-ar fi… Share Ce-ar fi dac’-ar fi…


„Ce-ar fi dacă ar fi” este un one-man-show care folosește limbajul teatral non-verbal compus din gest, dans, pantomimă și
improvizație cu publicul. În cele câteva tablouri ale spectacolului, personajul, un artist al unui timp suspendat, încearcă să-și îndeplinească menirea sa fundamentală: de a aduce un zâmbet pe chipul privitorilor, de a lumina și bucura sufletele oamenilor care s-au oprit să-l vadă. Desigur, ca orice artist, el va face tot ce-i stă în putință pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea.

Joacă totul pe o singură carte: „dar din dar, se face Rai!” Nu sunt deloc mirat să-l văd acum pe Ştefan Ruxanda într-un savuros one man show, Ce ar fi dacă ar fi ?, care dă şi el seama de marea altitudine a talentului, de vocaţia histrionică şi
de respectul manifest faţă de scenă şi de spectatori. Este un discurs artistic demn de virtuţile sale de actor total, impresionant prin mobilitatea de spirit şi spontaneitatea protagonistului, prin vecinătatea şi reversibilitatea filoanelor de umor şi amar, îngemănare dincolo de care poţi percepe uneori o mică iconografie consacrată ipostazelor aşteptării, dar şi scurgerii ireversibile a timpului peste vieţi şi destine.

Urmăriţi-l pe scenă când, bătrân şi sprijinit de cârje, întrupează un dans de o stranie frumuseţe, ivit parcă dinlăuntrul îndumnezeit al inimii sale încă tinere, secvenţă ce mi-a amintit de emoţia incandescentă a acelui dans memorabil, înnobilat de Al Pacino în Parfum de femeie. Ceva din ingenuitatea vârstei de aur a comediei mute şi ceva din detaşarea autoironic modernă a „păcălitorului păcălit” se întâlnesc fericit la Ştefan Ruxanda cu farmecul necăutat al actorului şi cu năzuinţa lui curajoasă spre un drum propriu în spaţiul „fără cuvinte”, dar plin de tâlcuri generoase al unei arte binecuvântate de girul universalităţii.

>Ion Parhon

– MIERCURI, 10 octombrie, ora 17.30, Sala Studio a Teatrului Dramatic
– Compania „Passe-Partout Dan Puric” Bucureşti

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută