Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/09/2012
Arhiva Zile si Nopti

Confruntare artistică la nivel înalt: Stradivarius versus Guarneri

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Confruntare artistică la nivel înalt: Stradivarius versus Guarneri Share Confruntare artistică la nivel înalt: Stradivarius versus Guarneri


Stradivarius şi Guarneri – două viori de colecţie – şi cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela arbitrați de pianistul Horia Mihail în contextul celei de-a doua ediţii a turneului naţional ”Duelul Viorilor”.

Între 12 şi 25 septembrie, iubitorii de muzică din toată țara vor putea să se bucure de sunetul extraordinar al celor două viori de colecție într-un repertoriu atractiv, în oraşele Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca. La Sibiu concertul are loc în seara zilei de 22 septembrie, de la ora 19:00.

„Vom cânta toţi trei o suită de Moskovski pe care nu a mai făcut-o nici unul dintre noi şi care este o premieră în România. Vom mai cânta şi sonata de Prokofiev pentru două viori şi o sonată de Haendel. În plus, fiecare dintre noi îşi va prezenta programul. Nu vă voi dezvălui decât că am ales să cânt câteva lucrări noi, cu ajutorul cărora vreau să pun în evidenţă calităţile viorii mele. Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul şi melancolia”, spune violonistul Liviu Prunaru.
Vioara Stradivarius construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, al cărei concertmaestru este de șase ani şi vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu și care este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul național ”George Enescu”, în patrimoniul căreia se află.

”În ceea ce priveşte lucrările alese de mine, sunt sigur că vor fi pe gustul oricărui meloman şi nu numai, având în vedere faptul că este vorba despre piese de largă popularitate, care îmbină însă melodicitatea cu tehnica. Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez, şi de data aceasta, calitățile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius”, spune și Gabriel Croitoru.
Biletele se pot achiziționa de la casele de bilete ale sălilor de concert în care se vor desfășura recitalurile, iar în București și prin www.bilete.ro. Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

**TEME PRINCIPALE DIN PROGRAM:**

– J. Brahms: Scherzo pentru vioară şi pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)
– B. Smetana: Aus der Heimat pentru vioară şi pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)
– J. Svendsen: Romanţă pentru vioară şi pian, op. 26 (Liviu Punaru – Horia Mihail)
– Jenő Hubay: Hejre Kati pentru vioară şi pian op. 32 (Liviu Punaru – Horia Mihail)
– D. Şostakovici: Vals din Suita a II-a (aranjament pentru vioară şi pian de Mugurel Scutăreanu) (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)
– G. Fr. Händel: Sonata pentru două viori şi pian în sol minor, op. 2 nr. 7
– S. Prokofiev: Sonata pentru două viori în do major, op. 56

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută