Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/09/2012
Arhiva Zile si Nopti

Animaţia românească la loc de cinste!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Animaţia românească la loc de cinste! Share Animaţia românească la loc de cinste!


An de an, festivalul **Anim’est** îşi pune mâna pe inimă şi cu simţ naţionalist rezervă două secţiuni din program filmelor româneşti şi celor din spaţiul balcanic. Luna viitoare, **35 de scurtmetraje** vor concura pentru cele două trofee.

În competiţia **Balkanimation**, 14 filme din Grecia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia şi România se luptă pentru trofeu.

Printre ele se numără **Abeyance** (r. Eleni Miltsi), o animaţie cu teme grele precum existenţa şi moartea, peliculă premiată anul acesta în competiţia naţională a **Animafest Atena**, cel mai important festival de profil din Grecia, sau **Zasto slonovi? / Why Elephants?** (r. Marko Meštrović), un film despre întrebări simple şi răspunsuri complicate, care a avut premiera acum câteva luni în competiţia internaţională de la **Animafest Zagreb**.

Animaţia românească a avut un an bun, judecând după secţiunea care îi este dedicată: nu mai puţin de **21 de titluri** au fost selectate pentru competiţia naţională.

Doi dintre animatorii care au concurat anul trecut în această secţiune se întorc – **Andra Berilă, cu Cloudman şi Török Tihamer cu Playground**. Codrin Iftodi, monteurul deja celebrului **Outrageously Disco**, intră în concurs cu Mobilfonul / The Mobilphone, iar The Little Dark de Victor Ionescu este prezent în ambele secţiuni.

O secţiune tradiţională şi urmărită din programul festivalului, **Competiţia Naţională** este menită să ofere o imagine de ansamblu asupra filmului de animaţie contemporan produs în România.

Misiunea Anim’est de **resuscitare şi de promovare** a filmului românesc de animaţie se face simţită atât prin numărul de filme înscrise care creşte de la an la an, cât şi prin performanţele animatorilor români (premii la festivaluri internaţionale, participări).

În plus, trei dintre cursanţii primei ediţii a atelierului de film de animaţie **Animation Worksheep** sunt în acest an prezenţi la Anim’est în competiţia românească: este vorba despre animatorii **Ana-Cătălina Dobrescu, Codrin Iftodi şi Gabriela Mateescu.**

Competiţia studenţească, românească şi Balkanimation vor fi jurizate anul acesta de animatorul estonian **Ülo Pikkov, al cărui film **Body Memory** a primit trofeul Anim’est 2011, **Liz Harkman**, managing director al festivalului **Encounters de la Bristol** şi de criticul **Andrei Gorzo**.

În cadrul Anim’est 2012 va putea fi urmărit şi un **program special** compus din toate filmele realizate de **Ülo Pikkov**, urmate de prezentări ale acestora. Spectatorii vor avea astfel ocazia să re/vadă Body Memory.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută