Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/09/2012
Arhiva Zile si Nopti

Cu “bunicul” bicicletei pe străzile Sibiului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cu “bunicul” bicicletei pe străzile Sibiului Share Cu “bunicul” bicicletei pe străzile Sibiului


Eeee, de-i trece cuiva prin minte că vremurile pe care le trăim sunt cele mai efervescente din istoria orașului, nici că se putea înșela mai tare. Sibiul și-a dus intens existența în toate epocile, de la începuturi, și nu de puține ori viața oamenilor obișnuiți s-a întretăiat cu cea a personalităților pe care istoria nu le-a uitat. Mai ales în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cea care a marcat și perioada de început a înfloririi orașului și cea în care au trecut pe aici împăratul Franz Josef I, compozitorii Johann Strauss și Franz Liszt, sau actorul curții imperiale vieneze.

Budapesta, dar mai ales Viena și-au pus amprenta asupra vieții Sibiului dând tonul în modă, dar și în preferințele culturale ale oamenilor. Nu este de mirare că primului concert al tânărului pianist Carl Filtsch din august 1841, i-a urmat evenimentul similar susținut de pianistul și compozitorul Franz Liszt. Virtuozul pus pe jar inimile sibienilor la 20 octombrie 1846, mergând pe urmele ultra talentatului Carl Filtsch, care s-a născut la Sebeș (Alba) și care a fost coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Josef.

Și vizitele celebre nu se opresc aici, pentru că drumul Sibiului a fost luat și de Johann Strauss, care a poposit pe meleagurile de pe malurile Cibinului, pe 9 decembrie 1847, pentru a susține un concert, care anunța întrucâtva prezența în oraș a împăratului Franz Josef I, care a ajuns în bătrânul Hermannstadt la 23 iunie 1852. Toate sunt consemnate în ”Cronica orașului Sibiu” a lui Emil Sigerus, lucrare care pomenește și de marea sărbătoare populară organizată de sibieni în Dumbrava Sibiului, în cinstea împăratului.

Legăturile Sibiului cu Viena își continuă ascensiunea și după vizita capului încoronat, mai ales în plan cultural. Astfel, în vara lui 1853 actorul curții imperiale, Ludwig Loewe revine la Sibiu după vizita sa anterioară din 1851, și, ca oaspete, deschide stagiunea teatrului. Tot în acest an comunitatea dezvelește o placă de bronz în Dumbrava Sibiului, pentru a marca vizita lui Franz Josef I. Vizită care, se repetă în 1876.

Așadar o jumătate de secol uimitoare cu frământări, cu bucurii și tristeți specifice vieții oamenilor, dar și cu picanterii. Pentru că în unul dintre anii care au precedat cea de-a doua vizită a împăratului, Sibiul s-a văzut pus față în față cu un velociped. Cu silueta sa inconfundabilă, cu roțile sale ciudate, bunicul bicicletei de astăzi a fost achiziționat cu suma de 400 de franci de la Paris, de către un ofițer și a făcut furori printre sibieni când a fost scos la plimbare.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută