Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/09/2012
Arhiva Zile si Nopti

Toamna, şcoala numără bobocii

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Toamna, şcoala numără bobocii Share Toamna, şcoala numără bobocii


A venit vacanța cu trenul din Franța” cântau până mai ieri, cu trei luni în urmă mai precis, copiii și tinerii care își luau la revedere de la încă un an de școală și pășeau cu drag spre cea mai faină perioadă a anului. Cea în care căldura face ce vrea și în care responsabilitățile se reduc de la cărți, caiete, mape, ghiozdane, gume de șters, penare, stilouri..la gânduri de distracție și leneveală, mai ales.

Da, vara este anotimpul vacanței care uită de lecții, perioadă în care timpul de teme pentru acasă se preschimbă în bălăceală cât e ziulica de lungă, drumeții, săptămâni și chiar luni petrecute la țară, la bunici, plecări în țări mai mult sau mai puțin exotice și fel de fel de năzbâtii ce se cer povestite.

Însă, după cum știm toți minunile nu durează mai mult de trei zile sau luni, în cazul de față și vremea cea fericită a vacanței, iată, e pe cale să se sfârșească.

Nu a mai rămas decât o aruncătură de băț până la începerea anului școlar, o săptămână din fericire, după ce vacanța a fost prelungită cu încă șapte zile și bobocii, mai ales, încep să simtă fiorul emoției. Acum, ca niște elevi de clasa pregătitoare care se respectă, ei își iau în primire rolul. Primele caiete oficiale, primul penar dotat ca la carte cu tot ce trebuie, primii colegi de clasă, primele teme pentru acasă. Și chiar dacă unii simt un fior de bucurie când se gândesc la toate acestea, alții sunt conștienți că odată cu școala vin și primele lor responsabilități. Unele îmbrăcate în uniformă, după cum se întâmplă în cazul elevilor de vârstă mică.

Așadar câteva zile au mai rămas până la primele lecții și febra cumpărăturilor a început deja, pentru că cel mic sau cea mititică au nevoie să fie pregătiți pentru una dintre cele mai importante momente din viața lor: prima zi de școală. Și chiar dacă în țări precum Germania cei mici au parte de toate surprizele ascunse în cornetul uriaș numit „Schultüte”, care conține dulciuri, mici jucării, jocuri, cărţi de colorat și alte mărunţişuri, pentru a îndulci prima zi de școală, în România nici vorbă de așa ceva. Asta nu înseamnă că bobocii n-au parte de micile lor bucurii, pentru că prima zi de școală este prilej de mare veselie pentru toată familia. Asta dincolo de bucuria învățătoarei care pleacă acasă cu brațele ”înflorite”.

Dar dacă pentru cei mici începutul școlii aduce cu el multă emoție, lucrurile se schimbă puțin la vârsta adolescenței. Fericiți că au scăpat de toate testele mai mult sau mai puțin naționale, deja tinerii și tinerele de clasa a IX-a consideră că au crescut mari. La liceu viața deși e mai complicată, se simplifică la începutul anului, dar aduce cu ea noi și noi experiențe. Mai bune, sau mai rele, ca viața, ele îi așează pe tinerii noștri în preajma noilor prieteni și a noilor iubiri. Mai mult ca sigur neîmpărtășite.
La liceu totul se schimbă, iar răzvrătirea specifică vârstei care ne rămâne tuturor în minte, abia acum începe. La fel ca distracțiile cu ”gașca”, chefurile de dinainte și de după teză, de dinainte, din timpul și de după vacanță. Anii de liceu sunt abramburiți. O știe toată lumea și pentru a ne da seama de asta nu trebuie decât să aruncăm un ochi spre notele de la Bacalaureat. Școala și distracția (nu) merg mână în mână, dar până la Bac mai e Balul Bobocilor concursul de Miss și Mister, cele mai frumoase fete de școală.

Și pentru că până și anii frumoși ai liceului au finalul lor, mai târziu decât școlile obișnuite, la 1 octombrie, la start vine rândul facultăților. Chiar și aici găsim boboci. Mai mari, ce-i drept, însă cu aceleași emoții ca în clasa pregătitoare și întâi. Şi chiar dacă lucrurile nu se opresc încă aici, pentru că după trei începuturi de an vine vremea masterului, după master rămâne o a doua facultate sau…concediul de 21 de zile lucrătoare pe an. Cu aceleaşi bucurii: bălăceală la mare, chefuri ca-n liceu şi aşa mai departe.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.