O să îmi spuneți că **bucureșteanul autentic nu mai există**, că vorbim despre oameni din provincie care locuiesc în București. S-ar putea să aveți dreptate.
Îl recunoști în metrou. Are o **figură obosită și încruntată**. Ca după o lună de muncă full time, cu ore peste program și nopți nedormite. Este bronzat și se uită într-un punct fix, probabil rememorând plajele însorite pentru care va plăti rate până la următorul concediu.
S-a întors duminică în București și luni trebuie să meargă la birou. Dacă avea mai multe zile de concediu și-ar fi dorit să stea acasă să doarmă. Dar nu a avut. Acum așteaptă Crăciunul. Sau poate cade 1 Decembrie anul acesta într-o zi de luni sau vineri.
Își scoate smartphone-ul din buzunar și verifică. Sâmbătă. Se face simțit un început de atac de panică. Apoi se relaxează la gândul că ar putea conducerea să dea liber pe 30 noiembrie. **„India și Japonia au 16 zile libere pe an. Or avea ăștia mai multe sărbători legale? De ce nu putem și noi să muncim mai puțin? Până și Coreea are 15 astfel de zile!”**
Cel mai ușor îl recunoști la birou. Stă 80% din timp pe Facebook, încarcă poze din vacanță sau le admiră pe cele puse deja de ceilalți. Are cel puțin o sută de e-mail-uri în Inbox, pe care le e frică să le deschidă. Va termina cu ele marți, în cel mai bun caz. **Iese des la țigară și povestește colegilor cât de frumos a fost**. Își ocolește șeful, care așteaptă de la el idei noi. Doar s-a întors cu forțe proaspete, nu? Nu e în stare să se concentreze mai mult de cinci minute și, în cazul de față, scrie despre vacanță.
Îl recunoști la piață. În mod normal, ar ieși în oraș, la restaurant, însă după concediu parcă ar fi binevenite câteva economii. Se uită dezorientat la tarabe și nu înțelege nimic. Sfârșește prin a cumpăra legume și fructe, intră într-o alimentară și iese cu o sacoșă plină. Când ajunge acasă își dă seama că îi lipsesc multe și nu știe ce să gătească. Mai bine doarme două ore.
Pe seară, dacă mai are forțe, îl recunoști în parc. Se îngrozește când vede aglomerația, se sufocă de căldură. Se întâlnește cu prietenii, la fel de dezorientați, și se întreabă unii pe alții de ce s-au întors, de ce nu au rămas acolo, de ce nu au ales să devină musafiri pe viață, așa cum își doreau când erau mai mici.
**Ghid de supraviețuire:**
1. Când pleci în vacanță e musai să lași curățenie în casă. Nimeni nu are chef să intre pe ușă și să se apuce de aspirat.
2. Ai grijă, când îți faci bagajele de întoarcere, să lași cheile la îndemână. Nu ai nevoie de ele în concediu, dar nici chef să răscolești prin valize în fața ușii.
3. Lasă-ți pe masa din bucătărie niște bani. Sigur nu ai să economisești în vacanță și sigur mâine ți-ai dori să mergi la muncă cu taxiul. Așa nu te mai vede lumea în metrou și nu scrie despre tine în reviste.
4. Dacă e posibil, întoarce-te, totuși, sâmbătă. Ai nevoie de măcar o zi de adaptare la vechea ta viață.
5. Lasă măcar două zile pauză și abia apoi privește cu jind la poze. Nu ajută cu nimic.
6. Adu un cadou colegilor de birou. Nu se vor uita toți urât la tine când vei sta pe Facebook.
7. Roagă pe cineva să corecteze e-mail-urile după tine. N-ai să reușești să nu faci greșeli.
8. Bea multă cafea.
9. Bea și mai multă cafea.
10. Ascunde-te după monitor, pune-ţi ochelarii de soare și dormi puțin.