Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/08/2012
Arhiva Zile si Nopti

Regizorul Cornel Todea s-a stins din viaţă

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Regizorul Cornel Todea s-a stins din viaţă Share Regizorul Cornel Todea s-a stins din viaţă


În data de 30 august 2012, la prânz, **maestrul Cornel Todea**, îndrăgit **regizor şi manager** al Teatrului Ion Creangă, s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani.

Născut la Cluj pe 18 noiembrie 1935, **Cornel Todea** a absolvit cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică şi a pus în scenă peste 50 de piese de teatru la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Craiova, teatre din Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Ion Creangă), Teatrul din Piatra Neamţ, Teatrul din Constanţa; a regizat peste 200 de spectacole teatru-tv, emisiuni muzicale, de divertisment, filme artistice şi documentare la TVR; peste 300 de talk-show-uri şi a obţinut numeroase premii şi distincţii de recunoaştere internă şi internatională. A marcat destinul teatrului pentru copii din România aducând în România conceptul de educaţie timpurie – teatru pentru copii cu vârsta de 0-3 ani – la Teatrul Ion Creangă, singura instituţie de gen, din România, care practică acest tip de spectacole. Din inițiativa sa, în 2005, a organizat Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de poveşti, aflat la cea de-a VIII-a ediție în acest an.

Model de dăruire şi ambiţie nemărginită pentru promovarea artelor dedicate celor mici, dincolo de vasta sa experienţă profesională, Cornel Todea rămâne un manager iubit de echipa **Teatrului Ion Creangă**, pe care a îndrumat-o mai bine de 24 de ani şi pe care a îndrăgit-o atât de mult. Aflată în plină pregătire pentru începerea noii stagiuni, aceasta promite cu dăruire că nu va renunţa să facă tot posibilul pentru ca visele maestrului Cornel Todea să se împlinească: continuarea cu cât mai multe ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de poveşti şi reinaugurarea sălii din Piaţa Amzei, care se află în prezent în reabilitare. Sunt clipe grele încercate de instituţia de teatru pentru copii, dar aceasta rămâne alături de familia artistului și de public.

Trupul neînsufleţit va fi depus sâmbătă, 1 septembrie a.c., între orele 11.00-15.00, pe scena Sălii Rapsodia de pe Lispcani nr.53, iar **înmormântarea** va avea loc duminică, 2 septembrie a.c., la prânz, la Cimitirul Bellu, Aleea Artiștilor. Sunt așteptați toţi cei care vor să-i aducă un ultim omagiu admirabilului om de teatru, televiziune şi spectacole Cornel Todea.

Dumnezeu să-l odihnească!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută