Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/08/2012
Arhiva Zile si Nopti

Mediaş Central European Film Festival

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Mediaş Central European Film Festival Share Mediaş Central European Film Festival


Vechea cetate a Mediașului se animă mai mult decât de obicei din 3 până în 6 septembrie la cea de-a doua ediție a Festivalul Filmului European. Evenimentul care a luat naștere cu sprijinul Primăriei Mediaș urmărește crearea în jurul oraşului a unei zone de dezvoltare turistică şi culturală, accentul căzând aici pe inima Transilvaniei, zonă care se încearcă îmbogățită și mai mult, prin introducerea culturii cinematografice.

Mediaș Central European Film Festival le este consacrat cinematografiilor din ţările vecine României, care fac parte din “Europa Centrală” și care, prin prezența la eveniment, au darul de a pune filmul românesc într-o lumină specială. Atât din punct de vedere tematic, cât și geografic, mai ales că este vorba despre state în care cinematografia se bucură de o lungă tradiție, accentuată de creatori de film de o valoare incontestabilă: Milos Forman, Jiri Menzel, Jaromil Jires, Wajda, Kawalerowicz, Andrei Munk sau Istvan Szabo.

În această ordine de idei, la ediția de anul acesta a MECEFF, la fel ca cea de anul trecut, Mediașul se transformă în punctul de întâlnire a lumilor, prin filmele sosite din Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Mai mult, filmele câştigă¬toare ale premiului naţional din fiecare din cele șapte ţări vor intra în competiție, o altă parte a programului evenimentului fiindu-le dedicată producțiilor care în fiecare din țările lor s-au bucurat de aprecierile criticilor și a publicului.
Dacă pentru câteva zile Mediașul devine capitala filmului din Europa Centrală, la evenimentul din fosta cetate medievală va fi prezent și un invitat special: SUA, care aduce în mijlocul cinefililor artiștii români care s-au bucurat de succes la Hollywood.
Așadar filmul este personajul principal al evenimentului care pe lângă programele speciale, precum ”Artiști români la Hollywood”, le promite cinefililor două portrete dedicate regizorului și scenaristului armean Serghei Paradjanov și scenaristului român Răsvan Popescu sau secțiunea „Selecția Președintelui”.

Festivalul Filmului European de la Mediaș aduce pe ecrane o serie întreagă de filme de calitate, care au fost alese de Radu Gabrea, președintele evenimentului. Între acestea se numără: „Jolly Paupers”, „Without a Home”, „Unzere Kinder”, scurtmetrajul ”Five Cities – Pre WWII Polish Jewish Travelogs”, ”Children Must Laugh” sau ”The Yiddish Cinema”

Pe lângă producțiile consacrate, care au trecut testul timpului, MECEFF, organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Mediaș, CNC, Regiunea Târnavelor și Ministerul Culturi, le mai propune cinefililor o întâlnire cu creațiile anului 2012: ”Rodicas” și ”Trei zile până la Crăciun”.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.