Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/08/2012
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Sergiu Dumitrescu, directorul centrului Cultural „Dunărea de Jos”

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Sergiu Dumitrescu, directorul centrului Cultural „Dunărea de Jos” Share Interviu cu Sergiu Dumitrescu, directorul centrului Cultural „Dunărea de Jos”


**În luna august, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a organizat trei festivaluri. Sunteţi mulţumit de calitatea acestora? Cum le-au primit gălăţenii?**

Noi vara nu dormim, pentru că ştim că gălăţenii nu au bani să plece în concedii, ştim că s-au săturat să se uite la televizor. A fost o lungă vară fierbinte, iar noi suntem datori să fim alături de ei, aşa că am organizat, ca în fiecare august, trei festivaluri: unul internaţional de film, „Future Movie”, unul de fanfare, „Iosif Ivanovici” şi unul internaţional de folclor, „Doina Covurluiului”. În ansamblu, am ieşit bine spre foarte bine. Nu a fost foarte bine pentru că într-o seară, la fanfare, ne-a prins ploaia şi lumea a fugit acasă. A fost, din cauza ploii, un fel de spectacol de tricouri ude, neplanificat. Aşa cum tot neplanificat a fost şi flashmob-ul de dans popular organizat de Virgil Tăbuş, în deschiderea Festivalului de Folclor. Avem colegi minunaţi care au fost alături de noi şi au contribuit la reuşita tuturor acestor acţiuni.

**Câţi gălăţeni au participat, în medie, la cele trei festivaluri?**

La film, în fiecare seară au fost câte 2-3.000 de persoane, la filmele artistice de lung metraj pe care le-am proiectat, filme premiate la concursurile europene, cu actori şi regizori celebri. Prin acest festival am vrut sa tragem şi un semnal de alarma asupra faptului că nu avem, în oraş, nici un cinematograf. Dimineaţa, la Teatrul Dramatic, am vizionat 70 de filme de scurt metraj, realizate de studenţi din şapte ţări. Trofeul a fost câşitgat de un film spaniol. Am sesizat că şcoala noastră de regie de film este mult în urma celei occidentale. Apoi, la fanfare, au participat şapte formaţii, alături de majorete din Giurgiu şi Galaţi. Cu excepţia serii în care a plouat, câte 2.000 – 3.000 de spectatori am avut în fiecare seară. La Festivalul Internaţional de Folclor au participat ansambluri din noua ţări, în juriu au fost coregrafi de talie internaţională. Aici au venit cei mai mulţi spectatori: în a doua seară, pe 15 august, cred că am depăşit 5.000 de spectatori. Am primit sprijinul tuturor instituţiilor la care am apelat, de la Electrica pana la comandantul Poliţiei, Jandarmeria, Poliţia Locală, autorităţi locale. A fost cea mai bună ediţie a Festivalului de Folclor de până acum. Un membru al juriului din străinătate ne asigură popularizarea festivalului peste hotare.

**Ce va urma? La ce să se aştepte gălăţenii?**

Pe 29 august am lansat volumul 8 al colecţiei cArtEsenţe, pe faleză, la Foişor, Paul Blaj de la Tecuci: un proiect ce se bucură de un real succes şi care va continua. Sunt cărţi mici, ca nişte bijuterii. Lansările sunt deosebite, instalaţiile de artă ce însoţesc fiecare număr sunt, de asemenea, deosebite. Pe 31 august mergem la Cahul, unde lansăm cartea unui autor din zonă, Petru Botezatu, cu sprijinul Consulatului României la Cahul. Şi pentru că este Ziua Limbii Române, vom participa cu un recital de muzică şi poezie, cu Florina Zaharia, Angela Ribinciuc şi un solist instrumentist. Apoi vine cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară „Ceata lui Piţigoi”, între 7 şi 9 septembrie. În măsura în care timpul va fi favorabil, se va desfăşura pe scena în aer liber de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, dacă nu – pe scena Teatrului Dramatic. În juriu vor fi: compozitorul Virgil Popescu, Rumiana Nacheva de la Veliko Târnovo, Silvia Dumitrescu, Mihai Alexandru, Virgil Paşa (Republica Moldova), Gabriela Valentir – realizator la Radio România şi Petrică Şovăială, directorul festivalului. La preselecţie s-au prezentat 90 de concurenţi, pe patru categorii de vârstă, din care i-am selecţionat pe cei mai buni. Vom avea şi recitaluri susţinute de Silvia Dumitrescu, Valeria Paşa (câştigătoarea ediţiei 2011), clasa de balet a Centrului Cultural a profesoarei Rodica Androne, Grupul Voces (locul I la Mamaia copiilor) şi Alexandra Penciu (finalistă la Mamaia).

**Care e cel mai îndrăzneţ vis pe care îl aveţi, legat de Centrul Cultural?**

Un concert Andre Rieu pe Dunăre. Dacă vrem ca noul Galaţi să fie într-adevăr nou şi să se vorbească şi altfel decât până acum despre oraşul nostru, aşa ceva trebuie să facem. Eu întotdeauna mi-am fixat ţinte mai sus decât înălţimea ochilor, astfel mă autoprovoc. Ideea o am de câţiva ani, un mare susţinător îmi este în acest proiect Dan Lilion Gogoncea. Dacă adunam de la Revoluţie încoace banii care s-au dat numai pentru artificii la toate manifestările, îl aduceam de două ori pe Andre Rieu la Galaţi…

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.