Bucătăria vietnameză este recent intrată în galeria ofertelor culinare asiatice, dar se poate vorbi de un fenomen global datorită combinaţiei dintre influenţele orientale (China, India) şi cele occidentale (fostă colonie franceză). Pentru a nu lungi prea mult introducerea, să spunem că esenţa bucătariei vietnameze este cel mai bine ilustrată de faimosul proverb local “hoc an, hoc noi”. Pe care l-am traduce aşa: învaţă să mănânci, înainte să înveţi să vorbeşti!
Am intrat şi noi la restaurantul Yako, situat pe strada Gării la nr. 55 pentru a pătrunde în tainele mâncatului cu beţişoare, „dialectul” vietnamez. Pentru a ne convinge de faptul că mâncarea vietnameză este considerată una dintre cele mai echilibrate şi, implicit, sănătoase, am ales specialitatea casei, pui Yako. Pe lângă pieptul de pui bine foarte fraged şi aromat, acest preparat abundă în legume: ardei gras, ciuperci, muguri de bambus, morcov, muguri de porumb.
Cunoscătorii vor recunoaşte uşor aroma de ghimbir, o rădăcinoasă foarte des întâlnită în bucătăria asiatică. Garnitura de orez cu bobul lung, preparat şi el după o reţetă vietnameză, întregeşte această specialitate. Cum unele preparate durează între 20 şi 30 de minute, dacă vă grabiţi este bine să consultaţi site-ul restaurantyako.ro şi să faceţi o rezervare cu comandă prealabilă. Good ngon miệng!
– YAKO
– Restaurant cu specific vietnamez
– Galați, str. Gării, nr. 55
– 0756/038.753