Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/08/2012
Arhiva Zile si Nopti

Teatrul din Sibiu lăudat în Marea Britanie

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Teatrul din Sibiu lăudat în Marea Britanie Share Teatrul din Sibiu lăudat în Marea Britanie


Presa britanică descrie spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” semnat de regizorul Silviu Purcărete – care are reprezentaţii la Festivalul Internaţional de la Edinburgh în perioada 9 august – 2 septembrie – ca fiind o operă viscerală şi curajoasă, ce nu va ieşi, pentru mult timp, din mintea spectatorilor.

„O femeie îmbrăcată în cal boţeşte pagini din opera lui Jonathan Swift. Din imaginile spectacolului montat la Teatrul ”Radu
Stanca” din Sibiu, este clar că opera regizorului Silviu Purcărete ‚Călătoriile lui Gulliver’ este departe de a fi o adaptare mot a mot a ‚Călătoriilor lui Gulliver’”, scrie edinburghspotlight. com. Aceeaşi publicaţie scrie că, de fapt, spectacolul este o colecţie de tablouri care „au de-a face mai mult cu teatrul corporal decât cu arta dramatică tradiţională”. „Starea este, mai degrabă mizantropică. Nebunia existenţei umane este, în acest spectacol, la paradă, fie că este vorba de bătrâneţe, cu suflul ei bolnăvicios, sau de ultimul lot de copii nou născuţi, ce va perpetua o specie nedemnă” , scrie edinburghspotlight.com.

Potrivit acestei publicaţii, viziunea lui Purcărete este una a grotescului în varianta sa grandioasă, cu ajutorul unor actori experţi în mişcarea corporală expresivă şi în mânuirea de marionete. „Dialogul în limba română este minimal şi este ori supratitrat ori tradus cu ajutorul unui voiceover”, mai scrie publicaţia online. Astfel, potrivit jurnaliştilor britanici, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” nu are ca miză respectarea firului narativ a textului original, ci este o producţie „foarte vizuală, o lume a visului”.

Printre întâmplările groteşti ce sunt ilustrate în spectacol se numără tortura unei prostituate sau maniera în care este gătit un bebeluş. „Imaginile sunt deseori şocante şi mereu memorabile”, mai scrie aceeaşi publicaţie, care notează că această lumea stranie nu este lipsită de umor. „Deşi au rădăcini adânci în absurd, câteva scene, care prezintă diferenţa dintre uriaşul Gulliver şi liliputani sunt pline de umor şi excelent realizate, cu ajutorul jocului de umbre sau mimei”, mai notează autorul cronicii. „’Călătoriile lui Gulliver’ nu este o producţie pentru cei care se aşteaptă la o ilustrare fidelă a textului lui Jonathan Swift (…)

Cu interpretarea unică şi viscerală a câtorva teme morbide din carte, Teatrul ‚Radu Stanca’ din Sibiu a creat o operă urajoasă
care rămâne în mintea spectatorilor. Şi, cu virajele de la scenele ce ilustrează nihilismul gol de sens şi sentiment la cele de nebunie ludică, (spectacolul) pare a fi genul de operă de care Swift însuşi s-ar fi bucurat”, mai scrie edinburghspotlight.com.

„Călătoriile lui Gulliver” va avea reprezentaţii la Festivalul de la Edinburgh până pe 20 august, la The King’s Theatre.
Spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” a fost prezentat în avanpremieră pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu (TNRS), la jumătatea lunii mai şi ulterior premiera spectacolului a avut loc la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe 26 mai.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută