Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/08/2012
Arhiva Zile si Nopti

Sute de mici meștesugari dau viață sibiului

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Sute de mici meștesugari dau viață sibiului Share Sute de mici meștesugari dau viață sibiului


Aproape 200 de copii, ajunși în Faza Națională a Olimpiadei ”Meșteșuguri Artistice Tradiționale” vor fi prezenți în acest sfârșit de săptămână în piața mică a Sibiului pentru a arăta turiștilor și trecătorilor cât de pricepuți sunt ei în tot ceea ce înseamnă artă populară românească. Cu toții vor fi îmbrăcați în portul traditional al zonei pe care o reprezintă.

În acest sfârșit de săptămână la Sibiu se desfășoară Faza Națională a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, ediția a XVII-a. Proiectul cultural este finanţat de Administraţiei Fondului Cultural Naţional este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu prin Complexul Naţional Muzeal ASTRA, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu şi reunește în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiu precum și la Casa Artelor din Piața mică, aproximativ 200 de participanţi, din toate judeţele ţării. Ediția din acest an se bucură de participare internațională, prin prezența unui grup de elevi din Bulgaria, care vor participa la ateliere, alături de colegii lor din România.

" "

„Până duminică, 26 august 2012, micii meşteşugari, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor anima gospodăriile Muzeului în aer liber şi vor plăsmui, cu dăruire, obiecte tradiţionale, prin tehnici dobândite de la maeştrii lor, fie în familie, fie în şcoală. Vineri, 24 august şi sâmbătă, 25 august micii meşteşugari, îmbrăcaţi în portul popular specific zonei de provenienţă, vor putea fi admiraţi şi în Piaţa Mică, la Casa Artelor. ”Vă invităm să ne bucurăm împreună şi în 2012, de îndemânarea participanţilor, care cu siguranţă vor fi nerăbdători să împărtăşească din tainele meşteşugului practicat vizitatorilor de orice vârstă, dornici să îşi exerseze îndemânarea în cadrul atelierelor practice: la războiul de ţesut, sculptură lemn, metaloplastie, încondeiat ouă, confecţionat podoabe din mărgele, confecţionat păpuşi în port popular, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, brodat sau chiar la roata olarului”, anunță Elena Găvan, muzeograf-responsabil eveniment.

Așa cum v-ați obișnuit în ultimii patru ani, concomitent cu faza națională a Olimpiadei se desfășoară o nouă ediție a Taberei de meşteşuguri Fără limite – Împreună întru tradiţie, dedicată copiilor și tinerilor cu dizabilități din întreaga ţară. În acest an vor fi alături de noi elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Turnu Roşu și elevi ai Centrului de Plasament Pentru Copilul cu Dizabilități din Mediaş. Participanţii vor avea ocazia să înveţe de la cei mai iscusiţi meşteri populari câteva dintre meşteşugurile tradiţionale româneşti, vor realiza obiecte de inspiraţie tradiţională şi vor cunoaşte patrimoniul Muzeului ASTRA îndrumaţi de ghizi. Totodată, ei vor avea şansa să interacţioneze şi cu micii meşteri, participanţi la Olimpiada Naţională “Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Atelierele se vor desfăşura în Muzeul în aer liber la Gospodăria – atelier de fluierar, de la Hodac, jud. Mureş.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută