Brand comunist şi bicicletă a copilăriei, pentru mulţi, numele Pegas trezeşte amintiri şi naşte nostalgii.
După mai bine de 20 de ani de absenţă pe piaţa românească, Pegas prinde din nou aripi în Bucureşti, pe Bulevardul Magheru 6-8, în clădirea pe care tronează prăfuite literele CICLOP. La intrarea în cea mai veche parcare supraetajată din Bucureşti se găseşte noul magazin de desfacere a bicicletelor Pegas.
După ce i s-a furat bicicleta, Andrei Botescu s-a gândit să-şi cumpere un Pegas vechi. De aici până la reinventarea unui brand de ţară au fost doar o idee şi doi ani de muncă. Printre zeci de cai înaripaţi, am stat de vorbă cu Andrei, tânărul sociolog şi antreprenor, care a redat românilor una dintre valorile pierdute ale epocii de aur.
**Cred că am vocaţia asta de a descoperi lucruri lăsate în paragină şi a le reda o faţă nouă**
*Cum ai pornit afacerea cu biciclete Pegas?*
Aveam două biciclete, le ţineam în balcon la parter şi mi-au fost furate. M-am gândit să-mi iau ceva cool, dar care să nu atragă atenţia. M-am gândit la Pegas, am găsit pe net câteva, dar nu erau în stare prea bună, aşa că m-am gândit să-mi iau una nouă. Am sunat la fabrică, unde am aflat că nu se mai fac de mult şi nu mai au nici în stoc. Era o fabrică de armamanet care producea şi biciclete, dar au renunţat la biciclete şi au rămas doar cu armamentul. Atunci mi-am zis **”Ce-ar fi să fac eu bicicletele astea?”**
Relansarea Pegasului a început în 2009. Brandul era expirat, aşa că am înregistrat eu marca la OSIM. Apoi am început să construiesc echipa şi ne-am apucat să proiectăm bicicletele. S-a lucrat un an la proiectare şi încă jumătate de an la managementul producţiei.
*Care este echipa care dă aripi Pegasului?*
Adi este inginerul mecanic. Ciprian este designerul bicicletelor. Alex este specialistul în marketing. Ana Maria este project manager. Iar echipa s-a îmbogăţit de curând cu doi mecanici.
**Se anunţa criza şi căutam un business provocator, care să nu coste mult şi să fie în trendul eco**
*Cât s-a păstrat din vechiul design?*
Având în vedere că publicul ţintă se încadrează între 25 şi 45 de ani, ne-am gândit că generaţia respectivă are alte dimensiuni corporale faţă de când eram copii, aşa că a trebuit să construim o bicicletă mai mare.
Modelul iniţial era cu roţi de 20 de inci. Am simţit nevoia unei biciclete pentru oraş, mai solidă, mai actualizată. Am încercat să păstrăm elemente care să-ţi amintească de vechiul Pegas, dar am mizat mai mult pe funcţionalitate şi confort. Am păstrat cadrul retro cruiser, dar mărit, şaua, pedalele retro, ghidonul. Roţile păstrează patternul de la modelul Pegas, iar sigla este şi ea foarte asemănătoare.
*Ce ne poţi spune despre producţie?*
După ce am făcut designul, am căutat producător pentru fiecare componentă. Am participat în Germania la cel mai mare târg de biciclete din Europa şi ne-am creat diverse contacte. Majoritatea producătorilor sunt din Taiwan, deoarece este o ţară cu tradiţie îndelungată în fabricarea de biciclete. Ei fabrică aproximativ 200 de milioane de biciclete pe an.
Am căutat să oferim piese de calitate, să oferim o echipare cel puţin la fel de bună ca a bicicletelor care se găsesc pe piaţă la preţuri mari, precum Electra, Nirve. Atuul nostru este că avem un preţ mult mai bun şi exact asta e misiunea noastră: să producem o bicicletă de care să fii mândru şi pe care s-o putem exporta.
Deja avem cereri pentru export. Din păcate e greu cu transportul, pentru că e foarte scump, dar vrem să ne extindem începând cu anul viitor, să mergem puternic pe export, pentru că am primit nu doar cereri de la români din afară, cât şi de la străini care apreciază bicicletele retro cool, model celebru în anii 70 în toată Europa şi toată America. Suntem cam singurii din Europa pe sectorul retro, care produc biciclete cu look vechi, dar piese moderne.
*Cum a primit publicul noile biciclete?*
Foarte multă lume ne susţine şi ne ajută. Astfel am reuşit să ne promovăm mult mai uşor. Bineînţeles, există şi cârcotaşi şi am impresia că România nu a reuşit să se dezvolte tocmai din cauza lor.
*Cum poate comanda cineva biciclete Pegas?*
Momentam lucrăm la site şi durează mult pentru că vrem să facem ceva extraordinar în trei dimensiuni, cu filme şi reîntoarceri în trecut. Mizăm pe Facebook, unde avem o aplicaţie online prin care se pot face comenzi în toată ţara. Îţi alegi bicicleta cu configuraţia dorită, laşi datele de contact, iar noi te căutăm. Am crescut destul de repede pe Facebook, comparativ cu alte branduri.
*Nişte detalii tehnice pentru pasionaţi?*
Cadru de cruiser de 18 inci, roţi de 26 inci, butuc Shimano NexusS cu trei viteze, cauciucuri Kenda, şa model Banana Seat cu sissy bar, cum era Pegasul Modern vechi, pedale şi angrenaj retro, reflectoare în faţă şi pe spiţe. Opţional, coşuri de nuiele pentru bicicletele de damă. Modelul nou poate fi personalizat cu o plăcuţă de plexiglas, detaşabilă, pe care se pot lipi stickere, sau cu o plăcuţă de lemn, desenată de artişti grafici.
Bicicletele de bărbaţi vin în culorile negru, bleumarin, orange şi verde, iar cele de damă pe roşu şi verde. La comandă, bicicletele se pot şi vopsi.
*Care este cel mai cerut model?*
Avem două modele de bază: **Strada 1** este modelul masculin şi **Strada 2** modelul de damă. Fiecare model este disponibil în varianta *Clasic*, cu o singură viteză, sau *De Lux*, cu trei viteze.
Modelul cu trei viteze se dă foarte bine, pentru că diferenţa de preţ este de numai 200 de lei, în timp ce, dacă ai merge la un atelier de biciclete să-ţi monteze un butuc, ţi-ar cere 500 de lei.
Am încercat să oferim un preţ competitiv pentru că aşa este piaţa în România şi nu ne permitem să rămânem cu stocuri nevândute. Mai e şi mentalitatea asta că dacă e un produs românesc e mai prost şi faptul că lumea nu e pregătită să investească mulţi bani într-o bicicletă. Până ajutăm consumatorul să depăşească gândirea asta, va mai trece ceva timp.
**Visam la o deschidere a magazinului cu coadă lungă ca la Apple**
*Cum arată vânzările până acum?*
În două luni am văndut vreo 250 de biciclete, dintr-un stoc de 560 pe care am vrea să-l epuizăm până la sfârşitul anului.
*Într-un interviu mai vechi spuneai ceva despre realizarea unui studiu legat de istoria culturii Pegas în România. În ce stadiu aţi ajuns cu proiectul?*
De curând am participat la festivalul Bestfest, unde am făcut un concurs cu poveşti despre Pegas şi am strâns vreo 55 de poveşti de la oameni. Cea mai frumoasă poveste a fost deja premiată cu o bicicletă. La următorul festival la care vom participa vom strânge fotografii vechi. În plus facem documentare şi vrem să scoatem o carte despre istoria Pegasului.
*Care sunt valorile promovate de Pegas?*
Promovăm proiectele interesante ale tinerei generaţii de artişti. Chiar sâmbătă organizăm o plimbare cu bicicletele până la [Casa Prispa](http://bucuresti.zilesinopti.ro/pagini/casa-prispa-scoasa-la-licitatie.html), proiectul ecologic al unor studenţi la Arhitectură. Dacă reuşim să creştem, vrem să atragem multe proiecte de tipul ăsta care merită să fie cunoscute.
În plus, promovăm o infrastructură sănătoasă pentru biciclete în Bucureşti, mersul pe bicicletă la birou şi renunţarea la maşină.
*La ce evenimente mai expuneţi bicicletele Pegas în vara asta?*
În august vom fi la Summer Well şi la Peninsula. Ne-ar plăcea chiar să facem o caravană Pegas prin ţară în care să ne întâlnim cu oameni din alte oraşe interesaţi să redescopere bicicleta copilăriei.
*Eşti şofer?*
Nu, n-am carnet şi nici n-am de gând să-mi iau. Poate că mai demult îmi doream, dar când văd acum câtă aglomeraţie e, de câte ori merg cu cineva cu maşina, mi se pare o pierdere de timp.
*Ce planuri aveţi în continuare pentru Pegas?*
Ne-am propus să creăm un model mai popular, care să fie de masă, dar numai atunci când vom controla foarte bine calitatea. Deoarece, pentru a scădea preţul trebuie să folosim producători mai puţin cunoscuţi, în care putem avea încredere. Avem în plan trei modele noi: o pliabilă, o cursieră, pentru că e cerere din partea publicului şi, poate o bicicletă pentru copii.
De asemenea, ne gândim la un sistem antifurt GPS, pentru localizarea bicicletelor şi la o linie de textile. Am început cu două modele de tricou şi cravata de pionier. Avem în cap multe nebunii, dar ne lipseşte timpul. Probabil că în sezonul rece vom lucra la ele. Pe termen lung, vrem să ne facem o mega fabrică, cu o linie automatizată de asamblare, de vopsire şi una de sudură de cadre.