Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/03/2012
Arhiva Zile si Nopti

Tatăl fantomă

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Tatăl fantomă Share Tatăl fantomă


„Tatăl fantomă” este debutul în lungmetraj al regizorului Lucian Georgescu, film făcut după „Almost Oriental” de Barry Gifford. Un film românesc care are în distribuţie doar actori valoroşi, ca Marcel Iureş, Mihaela Sîrbu, Victor Rebengiuc, Mihai Constantin, Mimi Brănescu, Mariana Mihuţ, Mirela Oprişor, Valer Dellakeza etc., scenariul este interesant, iar coloana sonoră – foarte bună. „Tatăl fantomă” este o comedie amară la care se rîde foarte mult în sală, de multe ori spectatorii neputîndu-se abţine şi avînd reacţii surprinzătoare. Umorul este asigurat de combinaţia dintre universal şi balcanic, de diferenţa dintre culturi, societăţi şi chiar civilizaţii.

Marcel Iureș interpretează rolul unui profesor şi scriitor american, Robert Traum, care îşi ia concediu un an de zile ca să vină în Estul Europei să-şi descopere rădăcinile. La Budapesta i se spune că Bucovina austro-ungară din care au plecat ai lui acum e a României, aşa că acţiunea se mută repede pe meleagurile noastre. Robert Traum trăieşte mai multe şocuri – vizuale, psihologice şi de situaţie, dar face faţă datorită relaxării şi umorului, contrar promisiunii rectorului american, care i-a zis că o să ajungă închis într-un beci de două vampiriţe lisbiene şi va scrie cu sînge pe perete că rectorul a avut dreptate.

Ajungînd la Arhivele Bucovinei, descoperă că familia lui nici nu există-n acte, dar are noroc de Tania, şefa arhivelor, jucată magistral de Mihaela Sîrbu, care-l ajută să meargă mai departe, astfel înfiripîndu-se o relaţie la fel de ciudată ca şi combinaţia dintre civilizaţia americană şi cea balcanică. Super haioase scenele de la hotel sau de la unchii Taniei, interpretaţi foarte fain de Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ. Văzînd că drumurile bucovinene mereu se înfundă pentru el, profesorul american vrea să renunţe, dar îi vine ideea să-l caute pe un prieten de-al tatălui şi unchiului său, un proiecționist la un mic cinematograf de provincie. Aici Traum se ciocneşte cu birocraţia de aici şi acum, iubitorul de cinema fiind alungat de la cinematograf de primarul mafiot, care vrea să ridice un mall exact în locul cinematografului, deşi camera ne arată un orăşel ca după război, cu case şi blocuri dărăpănate şi părăsite, deci, în mod normal, primarul ar fi putut construi acel mall în altă parte.

Filmul curge vesel spre descoperirea de sine a personajului principal, care duce la două feluri de dragoste – faţă de şefa arhivelor şi faţă de cinematograful popular. Dacă începutul aminteşte de „Everything is Illuminated”/Totul e iluminat, filmul în care unul din rolurile principale e jucat de Evgheni Hutz, vocalistul formaţiei Gogol Bordelo, care are un subiect asemănător, sfîrşitul comediei „Tatăl fantomă” e ca-n Kusturica, cu cei doi proaspăt îndrăgostiţi pe o motocicletă cu ataş, motocicletă condusă de ea, iar el e în ataş, cu o gîscă-n braţe.

Un film frumos şi haios, la care veţi rîde şi vă veţi distra româneşte, făcînd haz de necaz, un film care deja a cules cîteva premii internaţionale, dar care sunt sigur că va mai fi distins şi cu alte onoruri, fiind un film care nu prea are cum să nu fie apreciat şi în afara ţării. Filmul poate fi văzut la [Citiplex Braşov](http://brasov.cityplex.ro/tatal-fantoma-premiera-din-2-martie–tatal-fantoma) . Vizionare plăcută!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută