Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/02/2012
Arhiva Zile si Nopti

Lolele au alungat iarna și gerul

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lolele au alungat iarna și gerul Share Lolele au alungat iarna și gerul


Obicei tradițional pentru Agnita și vechi de sute de ani, Fuga Lolelor a ajuns în ultimii cinci ani să fie căutat și dorit de cât mai mulți sibieni. Așa se facă că și anul acesta lolele au colindat câteva ore străzile din Agnita și au plesnit din bice pentru a
chema primăvara. Obiceiul impresionează prin energia pe care o degajă și atrage imediat atenția. Atât a celor mici, care se sperie instant de maștile atent lucrate, cât și a celor mai în vârstă bucuroși să asiste la datină reînviată și păstrată la loc
de cinste.

“Distribuirea de gogoşi este parte a obiceiului, la fel şi purtarea biciului şi a unei talăngi pentru a face zgomot. «Lolele» au rolul de a alunga iarna şi spiritele rele”, expălică Bogdan Pătru, preşedintele Asociaţiei „Breasla lolelor” de la Agnita. Bogdan Pătru este și cel care în 2006 a readus, împreună cu elevii lui de la școală, la viață acest obicei aproape dispărut după Revoluție.

Obiceiul „Lolelor” îşi are originea în secolul al XVII – lea când se practica nu doar în Transilvania, ci şi în localităţi din Austria, Elveţia şi Germania. Există multe legende, multe dintre ele spunând că este vorba despre de tradiţia înmânării lăzilor de breaslă noilor conducători, acestea fiind păzite împotriva spiritelor rele de personaje mascate numite „lole”.

" "

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută