chema primăvara. Obiceiul impresionează prin energia pe care o degajă și atrage imediat atenția. Atât a celor mici, care se sperie instant de maștile atent lucrate, cât și a celor mai în vârstă bucuroși să asiste la datină reînviată și păstrată la loc
de cinste.
“Distribuirea de gogoşi este parte a obiceiului, la fel şi purtarea biciului şi a unei talăngi pentru a face zgomot. «Lolele» au rolul de a alunga iarna şi spiritele rele”, expălică Bogdan Pătru, preşedintele Asociaţiei „Breasla lolelor” de la Agnita. Bogdan Pătru este și cel care în 2006 a readus, împreună cu elevii lui de la școală, la viață acest obicei aproape dispărut după Revoluție.
Obiceiul „Lolelor” îşi are originea în secolul al XVII – lea când se practica nu doar în Transilvania, ci şi în localităţi din Austria, Elveţia şi Germania. Există multe legende, multe dintre ele spunând că este vorba despre de tradiţia înmânării lăzilor de breaslă noilor conducători, acestea fiind păzite împotriva spiritelor rele de personaje mascate numite „lole”.