**- Dorogoi Baştovoi (ca să rimeze), treci dintr-un an în altul în febra creaţiei. Abia ai terminat de scris un roman, la care munceşti de vreo 8 ani, iar celebrul roman „Iepurii nu mor” va apărea în cel mai scurt timp la Paris. Să le luăm pe rînd, totuşi. Ce fel de proiect e „Fuga spre cîmpul cu ciori”?**
– Încep prin a spune că „Fuga spre cîmpul cu ciori” nu e un proiect, e o carte. Azi mulți scriitori se implica în proiecte, dar mai puţini scriu cărți. A apărut o tagmă de artiști și scriitori care dacă nu au o bursă sau nu încap într-un „proiect”, nu au inspirație. Eu am scris din inspirație, din viața mea și sper din tot sufletul ca pînă la urmă viața mea să nu devină un proiect, ci să rămînă un zbor liber. Așadar, o carte despre viață, despre credință și necredință, despre artă, despre criza omului modern.
**- Acum, cînd e gata, la ce te aştepţi de la noul roman?**
– Mă aștept să aibă cel puțin același răsunet pe care l-a avut și continuă să-l aibă „iepurii”. Oricum, cele două cărți se completează reciproc în sensul că dacă „ciorile” nu sînt neapărat o continuare a „iepurilor”, „iepurii” au fost, fără îndoială, un preludiu pentru „ciori”.
**- Ce importanţă are pentru tine munca editorială?**
– Munca editorială o iau ca pe o lucrare de mare folos în aceste vremuri tulburi: propun cititorului român cărțile care mi-au plăcut, în speranța că vor plăcea și altora. Și, pînă acum, am bucuria să rezonez cu un public destul de numeros și select în sens spiritual.