Ce înseamnă pentru voi un parc ecologic? Pentru mine înseamnă în primul rând un loc în care nu sunt nevoită să ocolesc mașini parcate haotic, unde nu este necesar să fiu atentă în permanență la motociclete și scutere. În al doilea rând, înseamnă un spațiu verde, răcoros, care să mă încarce cu energie pozitivă ori de câte ori decid să petrec câteva ore în aer liber. În al treilea rând, înseamnă un spațiu amenajat din materiale naturale, precum lemn sau piatră, fără prezența vreunui element arhitectural futuristic din inox sau sticlă. Simplu și natural.
Și acum urmează a doua mea întrebare: știți că există un astfel de parc special în Cluj-Napoca? Îmi permit eu să răspund înaintea voastră cu un “DA” răspicat. Cei care nu știu de existența unui astfel de parc, probabil se întrebă ce poate avea un parc obișnuit atât de special. Ei bine, “La Butuci” nu este un parc oarecare, plin de copaci și alei romantice, așa cum v-ați aștepta. Din contră, este un părculeț modest ca și dimensiune, situat în cartierul Grigorescu, pe malul Șomeșului și este alcătuit în întregime din butuci, de aici și numele “La Butuci”. Parcul s-a născut în toamna anului trecut în urma unui concurs de idei, intitulat “Fiecare parc are povestea lui”, concurs organizat de Fundația Comunitară Cluj și câștigat de OST.
“La Butuci” este de fapt considerat primul parc ecologic din Cluj, care, anul acesta, în perioada 3 – 18 septembrie va fi extins, tot cu ajutorul OST, în parteneriat cu Asociația pentru Turism Activ Cluj. Decizia de extindere a parcului a fost una firească, ținând cont de reacția pozitivă a clujenilor vis-a-vis de această inițiativă. Despre Fundația Comunitară Cluj se poate spune că este o organizație foarte activă la nivelul orașului, care își propune să pună în legătură nevoile și resursele Clujului, cu scopul de a îmbunătăți viața locuitorilor orașului. Programul “Fiecare parc are povestea lui” a luat naștere în urma unui concurs de idei lansat de fundație anul trecut, finanțarea programului fiind asigurată de compania de credite de consum Provident Financial România. În ceea ce privește lucrările de extindere din această toamnă ele vor fi destul de ample, fiind rezultatul unei acțiuni întreprinse în luna iulie de către voluntarii OST, care au realizat o serie de chestionare, atât directe cât și on-line cu scopul de a oferi cetățenilor orașului ocazia de a oferi sugestii de continuare a proiectului. Vor fi amplasate o serie de noi piese de mobilier (leagăne, bănci, un suport pentru cățărări cu plasă, băncuțe pentru amfiteatru, un suport pentru panou de proiecție), iar cărările existente în prezent vor fi delimitate cu pietriș și se vor realiza o serie de marcaje pe piatră de râu și tăblițe cu legenda acestora.
Costurile de extindere vor fi asigurate de către Provident Financial România, care va oferi, prin intermediul voluntarilor săi și o mână de ajutor la montarea noilor obiecte de mobilier. Lucrările de extindere au fost demarate în data de 3 septembrie și vor înceta pe data de 18, urmând ca a doua zi, în 19 septembrie, parcul ecologic “La Butuci” să fie redeschis publicului.